Cinci animale toxice neobișnuite și armele lor chimice

Cinci animale toxice neobișnuite și armele lor chimice

Planeta Pământ joacă gazdă la o multitudine de creaturi cu capacitatea de a emite, injecta sau elibera toxine. Acest articol oferă o perspectivă asupra cinci dintre aceste organisme fascinant mortale și arme chimice cu care le -a înzestrat evoluția.

Multe specii, cum ar fi păianjenul văduvei negri sau peștele puffer, au obținut un nivel impresionant de faimă datorită priceperii lor mortale.

Cu toate acestea, sunt încă mulți care sunt încă să primească recunoașterea lor corectă. Acest articol își propune să ofere o mână de organisme mai neobișnuite neobișnuite, partea lor corectă din lumina reflectoarelor.

În această etapă, pare pertinent să clarificăm o întrebare care exasperează entomologii, herpetologii, toxicologi și zoologi în general: Care este diferența dintre venin și otravă?

Atât animalele veninoase, cât și cele otrăvitoare poartă o substanță chimică periculoasă sau mortală pentru un alt organism. Diferența majoră este modul în care toxina este împărtășită.

Un animal veninos are un mecanism de livrare dastardly – colți sau un stinger, de exemplu – iar toxina este produsă în general în vecinătatea acestei implementări pentru o ușurință de distribuție.

Pe de altă parte, animalele otrăvitoare conțin o substanță toxică, dar nu au niciun mecanism pentru livrarea otravei; Pur și simplu emană sau conține arma sa, cum ar fi broaștele de săgeți otravă și acoperirea sa toxică sau organele interne otrăvitoare ale peștilor puffer.

Aici, mai degrabă decât să ne concentrăm pe cele mai toxice animale, vom acoperi cinci dintre membrii mai surprinși sau neobișnuiți ai familiei veninoase și otrăvitoare. În plus, vom afla cum este faptul că capacitățile lor toxice pot afecta oamenii.

1) Otravă pe aripă: Ifrit cu capac albastru

Ifrit-ul cu capac albastru (Ifrita kowaldi) este una dintre puținele specii de păsări care au dezvoltat utilizarea chimică arme; De fapt, doar trei genuri sunt cunoscute pentru a transporta otravă, toate trăind în Noua Guinee.

Ca și în cazul celorlalte păsări otrăvitoare din Noua Guinee, IFRIT cu acoperire albastră nu fabrică otrava sa; Îl delapază din mâncarea sa.

Pasărea consumă gândacii din genul coresin, care conțin niveluri ridicate de homobatrachotoxine, un tip de batrachotoxină – alcaloizi steroizi neurotoxici puternici.

Sapatarea acestor gândaci otrăvitori, pasărea reușește să asimileze batrachotoxinele în pielea și penele sale. Această secvențiere a armei este considerată a elimina prădătorii și potențialii paraziți cu încărcare liberă.

Pentru oameni, pur și simplu manipularea păsărilor poate produce amorțeală, furnicături și strănut.

Batrachotoxinele sunt unele dintre cele mai toxice substanțe naturale cunoscute de om. Broaștele cu săgeată columbiană sunt acoperite cu aceeași substanță chimică și, la fel ca ifrit, broaștele își dezvoltă supravegherea toxică din gândacii pe care îi consumă.

Aceste toxine sunt solubile în lipide și funcționează direct pe canalele ionice de sodiu ale nervilor, legându-le ireversibil de ele și blocându-le deschise. Acest lucru face imposibilă transducția semnalelor nervoase de la coloana vertebrală la mușchi, ceea ce duce la paralizie.

Batrachotoxinele au, de asemenea, efecte semnificative asupra mușchilor inimii, provocând modele ritmice anormale și, în cele din urmă, stop cardiac.

În prezent, nu există un antidot la batrachotoxină. Contraintuitiv, otrava de la Pufferfish -ul extrem de toxic – tetrodotoxină – poate ajuta la minimizarea efectelor sale. Tetrodotoxina blochează aceleași canale pe care batrachotoxinele se blochează, inversând efectiv daunele.

2) Killer submarin: caracatiță cu inel albastru

caracatițele cu inel albastru constau din cel puțin trei specii din genul Haplochlaena și trăiesc în apele balsice ale Oceanului Pacific și Indian . Sunt considerate a fi cele mai veninoase animale marine ale Planet Earth.

Frumoasa colorație și manieră senină a caracatiței sunt un Rouse; Ei trebuie să fie admirați de departe. Cu excepția cazului în care este provocat, caracatița este mai înclinată să fugă decât să se lupte, dar capturarea lor într-un colț este necorespunzătoare.

La o apăsare, caracatița cu inel albastru atinge doar 20 cm lungime, dar totuși adăpostesc suficiente substanțe chimice toxice pentru a ucide 26 de oameni adulți.

pentru a adăuga insultă la vătămare, acolo acolo Nu este antivenom și, deoarece mușcătura este atât de mică, mulți oameni nu își dau seama că au fost inițiali până la începerea simptomelor. Până atunci, problema este în curs de desfășurare.

Dacă sunteți suficient de nefericit pentru a fi mușcat, veți primi un smorgasbord de substanțe chimice care includ tetrodotoxină, triptamină, histamină, octopamină, acetilcolină, taurină și dopamină.

Cel mai sinistru dintre aceste componente este tetrodotoxina, considerată a fi de cel puțin 1.000 de ori mai mortală decât cianura. Tetrodotoxina este produsă de bacteriile din glandele salivare ale caracatiței cu inel albastru. Atunci când este eliberat într -un flux de sânge de mamifere, acesta blochează canalele de sodiu și, ca și cum ar fi blocat cheia greșită într -o ușă, canalele sunt lăsate deschise, ceea ce face imposibilă conducerea nervului.

Odată injectat, tetrodotoxina duce la o paralizie completă a mușchilor, inclusiv la cele necesare pentru respirație; Într -o răsucire destul de sinistră, individul mușcat va rămâne pe deplin conștient de împrejurimile sale pe măsură ce paralizia progresează.

Deoarece aceste efecte mortale pot ajunge la doar câteva minute după o mușcătură, singura speranță a victimei este respirația artificială. Dacă respirația poate fi menținută, corpul va metaboliza lent tetrodotoxina și, dacă supraviețuiesc primele 24 de ore, se poate aștepta o recuperare completă.

3) Teroare cu factura de rață: Platypus

Platypus (Ornithorhynchus aNatinus), denumit colocvial Platypus cu factura de rață, este una dintre cele mai ciudate creații ale naturii. Una dintre doar cinci specii existente de monotrame, platypus este un rezident al celor mai estice margini din Australia.

În ciuda faptului că este un mamifer, platypus depune ouă; Stochează grăsime în coada sa, vânătoare folosind electrorecepție, se plimbă mai mult ca un reptil decât un mamifer, are ochi asemănătoare cu pește și doarme timp de 14 ore pe zi.

Pentru a adăuga la această listă de caracteristici ciudate, Platypus masculin este unul dintre foarte puține mamifere pentru a produce venin; Acest venin este secretat de la Spurs pe membrele posterioare și este produs doar de bărbați în timpul sezonului de împerechere.

Spursul mobil al platypus poate dezlănțui o gamă de cel puțin 19 peptide și o serie de alte substanțe chimice neproteinoase.

al peptidelor, majoritatea se încadrează în trei categorii: peptide asemănătoare defensinei (similare toxinelor utilizate de reptile), peptide natriuretice de tip C (implicate în modificările tensiunii arteriale) și factorul de creștere a nervilor.

veninul platypus poate paraliza animale mici (cum ar fi un bărbat rival) și, deși nu este suficient de puternic pentru a face același lucru pentru un om, un atac este surprinzător de dureros și incapabil. Rana și zona înconjurătoare se umflă rapid ca vârfuri de flux de sânge.

Spre deosebire de multe alte toxine animale, nu există o componentă necrotică (moarte a țesuturilor) la o envenomare a platypus; În schimb, gloria încununată a atacului Platypus este producția de o agonie pură, neadulată.

Durerea durează în mod normal câteva zile sau săptămâni, dar a fost cunoscut că ultimele luni. Pentru a înrăutăți, durerea nu răspunde bine morfinei.

În 1991, un fost om-militar australian-Keith Payne-a făcut greșeala de a încerca să elibereze un platypus prins și a prins capătul ascuțit al lui ascuțit al pintenul lui. Potrivit lui Payne, durerea a fost mai rea decât a fi lovit de Shrapnel. O lună mai departe și vătămarea a fost încă foarte vie; 15 ani mai târziu și rana a continuat să provoace disconfort atunci când îndeplinește anumite sarcini.

Prima descriere a unei evenomații Platypus care a fost publicată în literatura științifică a sosit cu amabilitatea lui William Webb Spicer în 1876:

„[…] Durerea a fost intensă și aproape paralizantă. Dar pentru administrarea unor doze mici de brandy, el ar fi leșinat la fața locului; Așa cum era, era o jumătate de oră înainte să poată sta fără sprijin, până atunci brațul era umflat la umăr, și destul de inutil, iar durerea din mână este foarte severă. ”

venin platypus se crede că acționează direct pe receptorii durerii (nociceptori) care îi constrângeau să producă cea mai intensă experiență dureroasă. Deoarece atacurile de platypus asupra oamenilor sunt rare, nu a fost dezvoltat un tratament specific pentru a atenua acest disconfort.

Din fericire, marea majoritate a oamenilor nu vor vizita niciodată regiunile Oceaniei locuite de aceste minuni izbitoare, semiaquitice.

4) Frumoase, dar mortale: melci de con. Această îmbrăcăminte exterioară fermecătoare ispitește scufundătorul ocazional să le ridice, o decizie regretabilă instantaneu.

Sportând un dinte radula modificat asemănător acului, unele specii de melc de con, împachetează un pumn temător. Folosind radula ca harpoon, ei o trag în prada lor și le emană otrava; Odată ce paralizia a izbucnit, moluștele se traversează în cariera sa. Harponul melcului este atât de puternic, este capabil să străpungă un costum.

Fiecare specie de melc de con conține un venin format din sute, dacă nu chiar mii, din compuși diferiți.

specii mai mici pot provoca daune minore oamenilor, similar la scară cu o înțepătură de albine, dar speciile mai mari sunt capabile să ofere o lovitură fatală.

Selecția peptidelor neurotoxice produse de melci de conuri este denumită conotoxine și există un tablou orbitor. Chiar și între indivizi din aceeași specie, cocktailul substanțelor chimice poate fi foarte variat.

Această varietate înseamnă că impactul uman al unui atac poate fi, de asemenea, variat; În general, însă, modelul de reacție începe cu durere, umflare, amorțeală și vărsături.

progresează apoi la paralizie, modificări ale viziunii, insuficiență respiratorie și potențial deces (deși au avut loc doar 15 decese confirmate din melci de conuri până în prezent).

Conul de geografie (Conus Geographus) este cunoscut sub numele de „melc de țigară” pentru că, odată înțepat, aveți suficient timp pentru a fuma o țigară înainte de a muri.

Deși metoda exactă Dintre acțiunea fiecărui medicament nu este înțeleasă, se știe că conotoxinele afectează direct subtipurile specifice de canale ionice. Din cauza acțiunii rapide a veninului și a specificității ridicate pentru tipurile de receptori individuali, a stârnit mult interes din partea cercetătorilor farmaceutici.

Dr. Eric Chivian, al Universității Harvard, un profesor clinic asistent de psihiatrie, susține că aceste creaturi au:

„Cea mai mare și mai importantă farmacopeie din punct de vedere clinic din orice gen în natură.”

Ziconotida medicamentului, un calmant non-dependență de durere de 1.000 de ori mai puternic decât morfina, a fost izolată pentru prima dată de melcii con. Cercetările actuale care utilizează substanțe chimice de melc conuri investighează potențialele medicamente pentru boala Alzheimer și Parkinson, depresia, epilepsia și chiar renunțarea la fumat.

5) Lizard letal: Komodo Dragon

Dragonii Komodo (Varanus komodoensis) sunt cele mai mari reptile vii de pe Pământ; Ei locuiesc pe doar cinci insule indoneziene (insula Komodo fiind una). Au tăiat o cifră medie, ajungând la 3 m lungime și cântăresc la 70 kg.

istoric, dragonul Komodo a fost considerat a fi o specie non-venână; Acum, însă, problema toxicității reptilei a stârnit o discuție plină de viață.

Mușcătura dragonului Komodo a fost cunoscut de mult timp pentru a provoca umflarea rapidă, perturbarea coagulării sângelui și a durerii de tragere în vecinătatea mușcăturii.

Această reacție fizică a fost considerată a fi datorată în parte șocului, dar și din cauza cantităților mari de bacterii trecute din gura dragonului Komodo în circulația animalului. Cu toate acestea, unii oameni de știință s -au întrebat dacă ar putea fi mai mult.

De asemenea, Dragonul Komodo nu are un craniu deosebit de greu sau o mușcătură puternică, dar poate reduce prada substanțială, de 40 kg cerb Sunda, de exemplu. Ar putea dragonul Komodo să aibă o altă armă în arsenalul său?

Prada unui dragon Komodo a fost remarcată că rămâne „neobișnuit de liniștită” după ce a fost mușcată, reacție care sugerează ceva mai mult decât un sepsis cu creștere lentă din infecția bacteriană.

în 2009 , a fost investigat un dragon Komodo, numit Nora din Grădinile Zoologice din Singapore, pentru prezența Venomului. Animalul avea o pereche de glande îndepărtate din maxilarul său inferior, care, atunci când este disecat, s -a găsit că găzduiește o selecție de proteine ​​toxice.

Anchetatorii au inspectat și analizat produsele găsite în glande și au ajuns la concluzia că excrețiile ar putea ajuta la reducerea capacității Priului de a scăpa:

  • Fosfolipaza A2: similar cu compușii găsiți în șarpe venin; induce efecte anticoagulative și hipotensiune
  • crocantă (proteină secretorie bogată în cisteină): inhibitori musculari netezi găsiți în veninul de șarpe; Capabil să reducă tensiunea arterială
  • Kallikrein: enzime prezente la mamifere care reduc tensiunea arterială atunci când sunt injectate
  • Toxine natriuretice: provoacă o creștere a permeabilității vasculare și dilatației, ceea ce duce la tensiunea arterială scăzută
  • Toxine Avit: Gândit pentru a provoca contracții musculare dureroase care imobilizând prada.

Nu toată lumea este convinsă de raportul de toxicologie al dragonului Komodo. Pentru unii, concluziile nu sunt dovezi pentru utilizarea directă a acestor proteine ​​ca armă; Dezbaterea este în desfășurare.

Kurt Schwenk, un biolog evolutiv la Universitatea din Connecticut, afirmă că descoperirea proteinelor asemănătoare veninului nu înseamnă neapărat că sunt utilizate ca venin. El consideră că pierderea de sânge și șocul produsă de o mușcătură a dragonului Komodo este suficientă pentru a ucide prada mare, el spune:

„Vă garantez că dacă aveți o șopârlă de 10 metri din tufișuri și smulgeți-vă Îndepărtați, ați fi oarecum liniștit și liniștit un pic, cel puțin până când v -ați împiedicat de șoc și pierderi de sânge din cauza faptului că intestinele voastre au fost răspândite pe pământ în fața voastră. ”

Alți dizidenți de la Universitatea de Stat din Washington, inclusiv biologul Kenneth V. Kardong și toxicologii Scott A. Weinstein, afirmă că afirmațiile potrivit cărora Dragonul Komodo este veninos „a avut efectul de a subestima varietatea de roluri complexe jucate de secreții orale în cadrul The the There Biologia reptilelor, a produs o viziune foarte restrânsă a secrețiilor orale și a dus la o interpretare greșită a evoluției reptiliene. ”

Deși dezbaterea este sigură că va face furie până când nu sunt descoperite alte dovezi de o parte și de alta, aceasta face o conversație interesantă. Întrebarea dacă produsrecenzie.top Dragonul Komodo este capabil să se învețe și să se dezlege, sau să se dezamăgească pur și simplu, va trebui să nu răspundă deocamdată.

Dacă am învățat doar un lucru din această scurtă rătăcire prin analele otrăvătorilor naturii, este că războiul chimic nu este o invenție umană.

  • Biologie/biochimie
  • Medicină de urgență
  • Durere/Anestezice